top of page

LLIBRETA D'APUNTS

Màster en Formació del Professorat de Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d'Idiomes 
Eines i Recursos i Didàctica de l'Educació Plàstica i Visual

El videoart - videoclip

El videoart és un tipus d'art que es basa en imatges en moviment i es conforma de vídeo i/o dades d'àudio. Pot prendre moltes formes: gravacions que s'emeten, vídeos en galeries o altres llocs, o distribuïts com cintes de vídeo o discs de DVD; instal·lacions escultòriques, que poden incorporar un o més aparells de televisió o monitors de vídeo, visualització d'imatges i so 'en viu' o gravats; i actuacions en què s'inclouen les representacions de vídeo.

 

El videoart ha estès la seva influència més enllà de l’àmbit estrictament artístic i en trobem referències a la publicitat, al cinema, als videoclips... En la mesura que els videoclips són un producte proper als alumnes i hi estan habituats, és interessant treballar el videoart a través d’ells a l’aula, establint relacions formals, conceptuals, etc.

 

En el següent enllaç trobareu un ampli recull de mostres de videoart: http://ubuweb.com/ 

Més recursos:

 

Mathew Barney. Madonna

 

Escultor i artista de vídeo americà nascut l’any 1967.

La seva obra es caracteritza per una estètica inquietant, gran dramatisme i una certa sensació onírica provocada pels estranys personatges als quals dóna vida i els estranys i macabres llocs i ambients que dissenya.

 

Podem trobar una forta vinculació amb el videoclip de Madonna Nothing really Matters.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Phisly Weis & David Weiss. Paul Mccarthy “oso panda”

 

L'obra de Paul McCarthy es pot relacionar de manera directa amb el treball d'aquests artistes ja que també realitza vídeos en què juga amb la matèria pictòrica intentant expressar únicament les accions i el que aquestes transmeten. Pren també l'ajuda d'aquests materials i, llançant-los sobre la seva pell, crea personatges ficticis que forma i deforma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Madonna – Man Ray – Hort – Martha Rosier (read Vogue)

 

L'obra de Horst Mainbocher Corset és fàcilment relacionable amb l'obra de Le Violí d'Ingres de Man Ray per la posició i les característiques amb les que ens mostra l'esquena de la model fotografiada entrecreuada per una sèrie de cordes que ressalten la seva figura femenina.

 

Madonna, d'altra banda, referència aquest discurs iniciat per Man Ray a través d'alguns dels seus Videoclips i, en concret, el de Vogue. És fàcil reconèixer que s'inspira en la fotografia de Man Ray i Horst per escollir els llums i la forma de reflectir la influència que la moda té a la societat.

 

Per altra banda, l'escena en què les llàgrimes cauen dels ulls de la verge en el seu videoclip Like a prayer recorda també a la fotografia Les Larmes de Man Ray.

Marta Rosler, d'altra banda, utilitza també el videoclip Read Vogue per transmetre el que simbolitza la moda i les revistes que la tracten utilitzant la dona com a objecte d'atracció.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eminem- Without me, inspirat en Lischtenstein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sam Taylor Wood - Beyoncé

 

Ell vídeo de Single Ladies de Beyoncé té referències al seu estil pel que fa a el color i les ombres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roy Lichtenstein -  Eminem

 

En aquest videoclip Eminem imita el còmic complementant les seves imatges mitjançant elements pertanyents a aquest gènere com ara personatges coneguts del món del còmic, les onomatopeies, els quadres de diàleg, els estampats de colors cridaners i les vinyetes, com fa Lichtenstein en les seves obres. Per tant, podem establir una relació entre els dos artistes.Ell vídeo de Single Ladies de Beyoncé té referències al seu estil pel que fa a el color i les ombres.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Richard Avedon -  Yes we can (Obama rap) - Gilbert and Georg

 

Avedon és un artista novaiorquès fotògraf de revistes dels anys 50 i de moda.

 

Podem establir una relació entre l'obra d'aquest artista i el videoclip Yes we can de la campanya de Barack Obama, en què s'utilitzen unes imatges molt semblants a les del fotògraf, amb el fons negre llis i persones d'aparença natural amb una representació emotiva.

 

Una altra comparativa amb Gilbert and George on sovint es representen a si mateixos, al costat de diversos elements del seu entorn més immediat, amb referències a la cultura urbana i un fort component reivindicatiu, on aborden temes com el sexe, la raça, la mort i la SIDA, la religió o la política, criticant sovint al govern britànic i el poder establert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oren Lavie -Target Austràlia - Cindy Sherman

 

En el videoclip de la seva cançó Her Morning Elegance podem observar un stop motion de fotografies d'un llit realitzades des del sostre de l'habitació i que representen la transició onírica que experimenta la noia de les imatges al llarg de la nit.

 

L'obra d'aquest artista es pot relacionar amb anuncis publicitaris que utilitzen el mateix recurs cinematogràfic per transmetre el seu missatge com ara: Target Austràlia i Doll Clothes de Cindy Sherman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proposta d'exercici:

Exercici de fotonovel·les

© 2023 por PEQUEÑA MARCA. Creado con Wix.com

bottom of page