LLIBRETA D'APUNTS
Màster en Formació del Professorat de Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d'Idiomes
Eines i Recursos i Didàctica de l'Educació Plàstica i Visual
Les fotografies de l'àlbum o l'arxiu familiar
Estem acostumats a veure ordenades les fotografies en l’àlbum familiar de forma cronològica. No obstant, hi ha altres maneres de fer-ho, tal i com podem veure-ho ens els següents artistes:
Hans Peter Feldmann
1941, Hilden, Düsseldorf
És un artista visual alemany. Feldmann fa servir la col·lecció d'imatges del tipus que sigui, el seu ordenament al·lusiu (per temes més que cronològicament), i la presentació de determinada representació (sigui fotogràfica, artística o suma d'objectes privats) com a mitjans expressius.

Gerhard Richter
1932, Alemanya
L’obra de Richter s'ha desenvolupat principalment en el camp de la pintura. Aquestes abasten tant imatges fotorealistes, basades en les seves pròpies fotos, retalls de premsa o àlbums familiars, així com purament abstractes: sèries monocromàtiques, de tons grisos i de colors purs. Com a mitjà de reproducció mecànica utilitza un projector o quadricula, i és a través de les imatges que reinterpreta totes les possibilitats de captació de la realitat que la fotografia li ofereix, i les plasma a través de la pintura.

Céline Duval
1974, França
Céline Duval produeix llibres i revistes a partir d'un extens fons iconogràfic que ha anat construint al llarg de la seva vida a partir de la recol·lecció de postals, instantànies d'àlbum familiar, retalls de revistes i de les seves pròpies imatges. Les selecciona i ordena de manera que configurin petites històries, seqüències curtes que s'ordenen per gènere però també a través de vincles formals en què entren en joc qüestions d'actitud o relacions amb objectes o paisatges determinats.

Robert Longo
1953, EEUU
Com Richter, a Longo també li va cridar l’atenció la iconografia publicitària i mediàtica de masses, de les quals es va apropiar a través d'una pràctica creativa que es valia principalment del dibuix i la pintura a gran escala: reproduïa mecànicament les imatges mitjançant un projector o un quadricula i els hi eliminava el seu significat, atorgant-los a aquestes posteriorment un altre.

Ouka Leele
1957, Madrid
Ouka Leele és el nom artístic de la fotògrafa, dibuixant i il·lustradora espanyola Bàrbara Allende Gil de Biedma. La seva obra es caracteritza per la presència de colors vius aplicats amb aquarel·les sobre instantànies (realitzades per ella mateixa) en blanc i negre com a format inicial, duent a terme una fusió entre fotografia i pintura. Es poden apreciar influències que van des del surrealisme del pintor Salvador Dalí fins a la visió trencadora del mític fotògraf Man Ray.

Proposta d'exercici:
Tres retrats i tres paisatges